09 juli 2017

Sockgarnskvalitet

Stickning är en hobby som tar tid. Jag tycker visserligen att det är roligt att sticka, men jag vill ju ändå att det jag producerar ska bli bra och hålla. Speciellt om jag har stickat bruksplagg, alltså plagg vars främsta syfte är att hålla mig varm. Ett ypperligt exempel är sockar, och som flitig gummistövelsanvändare kan jag meddela att en dag i stövlar är det absolut bästa sättet att avgöra om ett sockgarn håller måttet eller ej. Alla fyra sockar här under är sådana som just har använts i gummistövlar, i större eller mindre utsträckning. Så här kommer en liten sockgarnsutvärdering.


Garnerna som använts är:
Lila socka: Austerman Step Classic
Ljusturkos socka: Cascade Heritage
Ockragul socka: Sandnes Sisu
Mönsterstickad turkos socka: Artesano Definition


Jag börjar med det garn som imponerat mest, nämligen Austerman Step. Dessa lila sockar har jag använt massor i stövlar, och det syns knappt! Efter en riktigt lerig dag i fält är det bara att tvätta dem, och så är de som nya igen.


Garn nummer två är det som jag är minst imponerad av, och som jag inte alls skulle klassa som ett sockgarn, trots att det innehåller den klassiska inblandningen av 25% nylon. Cascade Heritage. Dessa sockar har jag bara använt en eftermiddag i stövlar, och de är helt ihoptovade. Innan dess hade jag dem som "finsockar" som jag bara använde inomhus, men de noppade och filtade ihop sig då med. Det var därför, för att de blev så fula, som jag bestämde att de skulle få gå stövelödet till mötes. De får hänga med så länge det går, vilket inte lär bli alltför lång tid... Garnet skulle passa betydligt bättre till sjalar eller barnkläder än till sockar.


Nästa garn är Sandnes Sisu. Det har noppad lite, men dessa sockar är också betydligt lösare stickade än de två övre. Helt ok.


Sista garnet är Artesano Definition. De här sockarna stickade jag för att ha som snyggsockar, men eftersom de blev för stora blev de jobbsockar. Det här garnet har också klarat sig riktigt bra! En del beror säkerligen på den tajta stickfastheten och mönstret, men en del måste även vara garnet.

Ska jag sammanfatta skulle jag vilja göra det enligt följande betygssättning.
Austerman step: 5/5
Cascade Heritage: 1/5
Sandnes Sisu: 4/5
Artesano Definition: 4/5

Det finns ju så många fler sockgarner än dessa som jag testat här. Jag har själv stickat i betydligt fler, men vill inte gör en jämförelse mellan garner som inte fått samma behandling. Många fina sockgarner tycker jag också kan fungera till just sockar om man vill ha dem till fint. Det är när de ska användas och slitas som garnvalet blir extra viktigt.
6 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för jämförelserna! Jag har bland annat testat Onions nässelgarn, och det blev en riktig besvikelse.

Ewa med bloggen tygochgarn sa...

Detta kan vara bra att ha i minnet när det är dags för julklappsstickningar! Tack före recensionerna!

Liisa sa...

Kul test och fina sockar. Det är intressant hur olika det blir och att det inte är så lätt att säga utifrån hur garnet ser ut. Jag skulle nog ha trott att Artesano och Heritage skulle bete sig liknande. Själv har jag råkat ut för olika hållbarhet på olika typer av Fabel och så tycker jag att Opal brukar hålla länge. Men jag har inte gjort något standardiserat test! :)

bondtösen sa...

Vad tråkigt med nässelgarnet. Vet tyvärr fler som stickat sockar i det och som tycker likadant.

Liisa, har lite opal hemma som jag inte använt än, så detta låter ju lovande!

Heidi sa...

Intressant jämförelse!!

Jag har stickat många par med sockar i mina dar, och min erfarenhet av sockgarner är lite grann att det också beror på vilket mönster man stickar. Flerfärgsstickade sockar ger ofta väldigt bra hållbarhet, kombinationen spets och och eller enstaka avigmaskor leder ofta till intensiv noppning.

Vanlig slätstickning brukar snabbast avslöja vad ett sockgarn "går" för, fast jag är den första att medge att det är sällan jag stickar sockar med mycket slätstickning:)

bondtösen sa...

Håller helt med dig Heidi, visst spelat tekniken roll! Är ju själv lite inne på det i inlägget. Vi får se om jag utvecklar testet i framtiden :-)