28 april 2020

Mina mest använda stickningar

När man bloggar blir det oftast så att man skriver om projekt som är på gång, eller som precis har blivit klara. Även om man känner sig nöjd med dem just då är det svårt att veta vad man kommer att tycka om dem sen, när man har använt dem ett tag och känt in dem. De där plaggen som har varit otroligt roliga att sticka eftersom de har annorlunda form, klar färg eller kanske en udda teknik blir för mig sällan de där riktiga trotjänarna i längden. Därför tänkte jag berätta lite om mina tre mest använda stickade plagg. 
  

På plats nummer tre kommer min första sjal i mönstret Troubadour. Den var faktiskt riktigt kul att sticka, men jag trodde inte att den skulle bli en sådan favorit som den verkligen är. Antagligen beror det på färgen. Jag gillar att sticka i glada, klara färger, blir glad av det, och projekten flyger av stickorna! Färgen på den här sjalen skulle jag inte riktigt kalla glad. Mer subtil och tillbakadragen. Just därför passar den till allt! Den är ju inte grå, utan den har en färg, men den är så pass dämpad att jag kan kombinera den med väldigt många andra färger. Lystern i garnet gör att jag kan ha den till min snyggkappa, men eftersom den inte sticker ut för mycket i formen kan jag lika gärna dra på den när jag ska ut på gärdena och jobba. Jag har stickat två sjalar till i samma mönster men i ljusare färger, och dem använder jag inte alls lika mycket. På andra plats kommer koftan i lettlopi som blev klar våren 2017. Den är lätt och varm, och jag använder den nästan varje dag på jobbet under våren och försommaren. Är det kallt har jag den som mellanlager under en jacka, och är det lite varmare fungerar den som ytterplagg. Den här koftan gav jag verkligen kärlek när jag stickade den. Jag stickade runt och klippte upp, och på insidan har jag sytt dit ett gammalt band som mamma hade hittat på loppis. Minns att det kändes som att det tog en evighet att sy. Knapparna ville jag först skulle passa in precis i färg, men I som jobbar på min lokala garnaffär hjälpte mig hitta de här lite vinröda som plockar upp mörkare stänk i det rosa garnet perfekt. Nummer ett av använda stickade plagg, utan konkurrenter, är en mörkblå kofta med vågig kant. Färdigstickad i november 2014, och använd så pass mycket att den håller på att gå i bitar. Den har heller aldrig känts som en favorit, men den passar till nästan allt. Jag vet inte hur många gånger jag stått och kollat in i garderoben på morgonen och känt att, "näe, orkar inte anstränga mig idag", och alla de dagarna har jag tagit på mig jeans, t- shirt och så koftan över. Då har jag känt mig både bekväm och hyfsat välklädd, och utan någon vidare ansträngning. Det var först när jag nu i våras stod på toan på jobbet och skymtade min ena armbåge i spegeln som jag insåg i vilken omfattning koftan har använts. Ett exempel på att enkelt kan vara oerhört bra. Relativt billig var den att sticka också. Använde Hjertegarns Lima. 

Eftersom den nästan är helt söndersliten på sina ställen har jag stickat mig en ny mörkblå kofta, men jag har också köpt lappar att sätta på armbågarna på denna. Ska bara förstärka stickningen lite innan jag sätter på dem, och sen räknar jag med att den håller ett tag till. Kanske inte kan användas som snyggkofta längre, men åtminstone till vardags. 

1 kommentar:

Marika sa...

Vilken bra idé att skriva om trotjänarna! Jag har också upptäckt att vissa projekt (koftor framförallt) blir av typen jag-vet-inte-vad-jag-ska-ta-på-mig-jag-tar-väl-xxx. Men sånt behövs ju också.