23 april 2017

Jobbarkofta i léttlopi

 


Min nya kofta i léttlopi är klar, och den blev precis så varm och mysig som jag hade tänkt mig! 

Jag har utgått från ett dropsmönster, men eftersom det var skrivet för 24 m/ 10 cm har jag räknat om det ganska mycket. Jag började med att räka ut hur många maskor jag ville ha för kroppen och ärmarna, drog av för de maskor jag skulle lägga upp under ärmarna och delade med antal maskor i mönstret. Sedan utgick jag från det antal repetitioner i mönstret som låg närmast i maskantal. Jag la till förkortade varv i nacken, och så stickade jag uppifrån och ner. Jag tog också bort några varv längst upp på diagrammet för att kunna öka mer precis efter uppläggningen. Jag tycker att ett problem med koftor med ok ofta är att det inte ökas tillräckligt snabbt vilket gör att de vill åka upp eftersom de blir för tajta över axlarna, men det problemet slipper jag nu.  


Jag älskar den rosa färgen. Variationen i den ger den sånt liv.


Det här projektet var verkligen roligt, för det gick snabbt att sticka, och jag använde mig av flera olika tekniker som var helt nya eller som jag bara använt mig av någon gång tidigare. Till exempel virkade jag steeken. Jag använde 5 mittmaskor, och de längst ut stickade jag aviga. Det gjorde att steeken var lättare att vika in när den var uppklippt (tips från min kompis Å). Knäppkanterna stickade jag dit innan jag virkade steeken, och till sist klippte jag (också efter tips från kompisen Å). Jag använde mig av Kate Davies beskrivning när jag virkade steeken, och den var riktigt pedagogisk.



För att gömma klippkanterna sydde jag på ett band. Det kändes som att jag hade letat efter band överallt till slut, och när jag väl hittade ett som jag gillade på Majas Manufaktur var det slut. Berättade om problemet för min mor som då plockade fram rena skatten med band som hon köpt på loppis. Till sist valde jag ett vitt band med grå blommor. Det var otroligt tråkigt att sy dit (det tog över tre timmar!), så det var tur att det blev snyggt.

Mönster: Utgick från Winter Fantasy Jacket från Drops
Garn: Léttlopi
Stickor: 4 mm



4 kommentarer:

Anonym sa...

Så fin koftan blev!
Snygg arbetsklädsel.
Hälsningar Fröken Slöjd

bondtösen sa...

Tack så mycket Fröken Slöjd!

Anonym sa...

Tack för att du berättar hur du gör jättefina kofta! Mycket inspirerande.
Hälsn. Agneta Bosson

bondtösen sa...

Tack Agneta! Hoppas det kan vara till hjälp.