08 december 2019

Långkalsonger


Långkalsonger. Vilket projekt! Första gången jag började fundera på att sticka dem var i februari 2018. I augusti samma år tog jag fram garn att sticka med, och i november i år blev de äntligen klara. En lång resa kan man sammanfatta. 


Mönstret jag utgått från är Majas Mamelucker. Sen fortsatte jag bara att sticka på ben, och provade allt eftersom. Jag har använt olika sockgarner, och det mesta är rester. Uppifrån och ner är det:
  1. En kant med 1 Class i mörklila
  2. Piratenwolle i rosa/lila/ vitt
  3. Limmo design i magnolia
  4. Hedgehog Fibres i Zephyr
  5. Hedgehog Fibres i Heyday
  6. Limmo design i magenta med glitter
Inte riktigt de färger jag hade planerat från början, men rätt likt ändå. Bilden under är min originalidé. Då visste jag ju inte riktigt hur mycket garn projektet skulle dra heller, vilket gjorde det svårt att planera i detalj.


För varje färgbyte har jag stickat några omgångar med två varv av varje färg innan jag bytt helt. Nu är ju färgerna rätt lika varandra, vilket underlättar när man vill ha snygga övergångar, men är ändå nöjd med tekniken och resultatet. Tycker inte man ser några tydliga övergångar någonstans, förutom mudden då vilket är högst avsiktligt. 


Anledningen till att de tagit så lång tid att sticka är faktiskt inte så mycket att de varit tråkiga, utan mest för att jag velat sticka klart olika strumpor innan jag börjat använda garnet i det här projektet. Jag hade till exempel ett ganska långt uppehåll innan och medans jag stickade mina World´s End Socks. Sen har jag stickat båda benen parallellt för att kunna utnyttja så mycket av garnerna som möjligt, och därför har det känts som att jag haft garnändar överallt. Speciellt vid garnbytena. Har därför bara stickat på dem hemma vilket också gjort processen långsammare. Sen ska jag inte sticka under stol med att jag ändå undrade vad jag höll på med medan jag stickade dem, men nu när jag är klar är jag så nöjd att jag skulle kunna tänka mig att sticka ett par till. Speciellt eftersom passformen blev så bra! Jag har ofta problemet att långkalsonger sitter som stödstrumpor runt vaderna, vilket gör att de vill hasa neråt. Nu har jag anpassat så de sitter lösare från knät och neråt, och betydligt tajtare upptill. Precis så som jag vill ha dem.

1 kommentar:

Anonym sa...

Proffsigt, jättefina. Ser otroligt sköna ut. /Teresa